fbpx

Vår yoga

Vår yoga är något du gör för både kropp och knopp – för din hälsa, ditt välbefinnande och din egen utveckling. Med en mjukare, starkare kropp följer ett öppnare, friare sinne. 

Vi har kundaliniyoga, meditation, mediyoga, yinyoga, restorative yin och gongavslappning på morgon, dag och kvällstid. Välj bland hela kurser, drop-in, specialklasser, workshops och utbildningar. Om inget annat anges så passar våra kurser både nybörjare och den som yogat förut oavsett ålder och kroppsform – ALLA är välkomna!

 

Gongavslappning

 

Gong är ett uråldrigt instrument från Asien. Gongen har genom årtusenden haft flera olika användningsområden t.ex. för läkning av fysiska och psykiska obalanser, för goda skördar inom jordbruket.

Gongen har en frekvens som hjärnan inte riktigt kan ”greppa” eller tolka vilket hjälper dig in i djupare avslappning då vibrationerna aktiverar det parasympatiska, lugnande nervsystemet genom att gongljudet sägs vibrera in på cellnivå i kroppen och skapa balans, eftersom allt ljud vibrerar vatten och cellerna till stor del består av vatten.  det är inte ovanligt att man får en energikick efteråt. Gongen kan upplevas på olika sätt vid olika tillfällen och av olika personer. Du kan ha olika fysiska eller känslomässiga upplevelser under gongbadet eller efteråt. Du kan uppleva djup avslappning och somna, försvinna iväg mentalt och uppleva ett meditativt tillstånd. Du kan uppleva att ljudet av gongen försvinner eller att ljudet är påträngande. Du kan uppleva en energikick efteråt. Varje upplevelse är unik.

Kundaliniyoga

 

Kundaliniyoga är en aktiv yoga där du får röra på kroppen. De flesta övningarna består av rörelser, som vi gör i takt med  medvetna andetag. Övningarna ökar rörligheten och flexibiliteten i kroppen på ett skonsamt sätt. Men kundaliniyoga är mycket mer än en fysisk träningsform. Här handlar det inte om att sitta eller stå länge i krångliga statiska ställningar eller om att vända sig bort från världen och vardagen. Tvärtom vill kundaliniyogan lära oss att se och ta vara på alla våra gåvor och möjligheter, små som stora. Det vi vill förmedla är en djupare förståelse för dig själv för att du ska utvecklas även på ett mentalt och andligt plan. Du får träna upp din förmåga att fokusera och hålla koncentrationen. En mental träning som hjälper dig att se dina verkliga behov och sträva mot dina mål. Kundaliniyoga är inte prestation, men dina prestationer kan förbättras när du i yogan tränat upp din förmåga att bevara lugnet och fokusera på rätt saker.

Kundaliniyoga Free Flow

 

Kundalini Free Flow är en vidareutveckling av kundaliniyoga vilket bl.a. innebär ett ökat fokus  på återhämtning och balans. Kundalini står för livskraft och potential. Free står för individuell frihet och frihet från dogmer. Flow står för flöde i livet, flöde i våra kroppsliga funktioner och en flödande yogapraktik. I Kundalini Free Flow vill vi ha balans. Vi vill vara både mjuka och starka, målinriktade och intuitiva och vi vill skapa både energi och återhämtning. Vi lär oss fokusera inåt för att se vad vi som unika individer behöver mer av och vad vi behöver minska i våra liv. Yogan blir på så sätt en väg till självkännedom där syftet är att bli en mer autentisk och äkta människa. Övningarna består dels av dynamiska, mjuka, rörelser i synk med andetaget dels stilla positioner där vi får chans till vila och att lyssna in kropp och känslor. Vi gör även en del statiska ställningar för att bygga styrka. Andetaget är centralt och vi lär oss olika andningsövningar och meditationer.  Eftersom yogan är individanpassad kan de allra flesta  delta.  

 

Mediyoga/medicinsk yoga

 

Mediyoga är en svenskutvecklad medicinsk och terapeutisk yogaform med rötter i kundaliniyogan och den traditionella kinesiska medicinen. Yogaformen används på över 280 sjukhus och vårdcentraler i Sverige. Det är en lugn och mjuk yogaform som passar alla och du väljer själv om du vill göra övningarna på yogamatta eller på stol. Mediyoga är ett mycket kraftfullt verktyg mot stress och andra obalanser i kroppen. Passen är tydligt stressreducerande och har testats i svensk forskning. Denna forskning har visat mätbart goda effekter på bland annat stress, rygg-, hjärt- och sömnproblem, högt blodtryck, oro och ångest. Alla kan ha stor nytta och glädje av dessa yogiska tekniker, som hjälper dig att skapa ökad hälsa, harmoni och balans i din vardag. Inga förkunskaper i yoga behövs för att delta.

Ett Mediyogapass innehåller alltid: långa djupa andetag som är den centrala delen, intoning med mantra, fysiska övningar, vila, meditation, uttoning.

 

Restorative yoga

 

Restorative yoga är maxiaml vila och avslappning. Den liknar i mycket yinyoga men i Restorative yoga stannar vi längre i positionerna och vi avlastar alla delar av kroppen med hjälp av  olika props, d.v.s. bolster, kuddar, kuddar, filtar, tyngder för minimal belastning av muskler och leder för att uppnå ett nästan flytande tyngdlöst tillstånd. 

Yinyoga

 

I Yinyoga stannar vi en längre stund i positionerna vilket påverkar musklerna att bli mjuka och den bindväv som omger dem att bli mer elastisk. De förhållandevis enkla ställningarna utförs oftast liggande eller sittande. Du stannar i varje ställning minst två, tre minuter och praktiserar samtidigt medveten närvaro i kroppen med hjälp av andningstekniker. Vi slappnar av i ställningen och låter kroppen bestämma när den är beredd att komma djupare in i positionen i stället för att sträcka aktivt och pressa kroppen till ytterlägen.

Yinyoga är ett fint komplement till annan träning som t.ex. löpning, styrketräning och andra mer dynamiska yogastilar. Yinyoga har visat sig kunna lindra värk, ge bättre sömn, större smidighet och mer energi t.ex. 

Yoga Nidra

 

Yoga Nidra är en meditationsteknik som även kallas yogisk sömn och utförs liggandes på din mjuka ullmatta. På sanskrit betyder Nidra sömn och Yoga Nidra hjälper dig in i ett tillstånd mellan vakenhet och sömn där kroppen går in i en djup, djup form av avslappning.  I detta tillstånd kan läkning och återhämtning på djupet ske och bl.a. kan både mentala och fysiska spänningar lösas upp.  

Många upplever nästan omedelbara fysiska fördelar såsom bl.a. minskad stress, bättre sömn, ökat fokus och minskad smärta genom att hormoner kopplade till smärtlindring frigörs. Du kan även stärkas mentalt genom att gå på djupet av dig själv och bli mer trygg.

Privatlektioner

 

Vi har också möjlighet att erbjuda privatlektioner i yoga. Kontakta oss om du är intresserad så diskuterar vi ett upplägg som passar just dig och dina förutsättningar.